Engelli Platformu Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Coğrafi koşullar bir engelli platformu seçimi yapılırken dikkate alınacak en temel ögedir. Soğuk iklim koşullarında hidrolik tahrik ile çalışan üniteler uzun ömür beklentileri düşünüldüğünde performans bakımından sınıfta kalırlar. Kazan içerisindeki hidrolik yağların sertleşmesi hızın düşmesi ve yumuşak kalkış ve duruş konforunun bozulmasına neden olur. Katılaşan yağ motor üzerinde aşırı yük oluşturur ve pompa deplasmanının düşmesi ile sonuçlanır. Platform aşağı yönde inişi esnasında katılaşan bu yağ valf bloğu üzerinden geçerken aşırı direnç ile karşılaşır ve aşağı yönde iniş hızını direkt etkiler.
Hidrolik sistemler bakım maliyeti oluşturur mu?
Performans ve konfor düzeyinin üst seviyelere getirilebilmesi için ısıtıcı rezistanslar ile kazandaki yağın ısıtılması gerekir. Platformun yukarı çıkışında ısınan yağ viskozitesinin normal seviyeye dönmesi performansın normale dönmesini sağlarken, aşağı iniş esnasında piston borusu içerisindeki soğuyan yağ performans ve iniş hızının düşmesi ile sonuçlanır.
Engelli Platformu Seçimi Nasıl Yapılmalı ?
Hasta yaşlı yürüme zorluğu çeken ve merdiven inip çıkmakta zorlanan kişiler için asansör kuyusu ve ruhsat gerektirmeyen 0,15m/sn hız ile çalışan en ekonomik kuyu dipsiz en ideal asansör modelleridir. Doğru tasarım ile başlayan projeleriniz evleriniz için mükemmel asansörlere dönüşür. Dış cephe çalışması için tasarlamış su toz ve deniz etkili iklimlerde çalışmaya uygun her türlü engelli asansörlerini kapsar. Ömrü uzun asansörler tasarlanırken iç mekan ve dış mekan kullanımına uygun malzemelerle üretilir. IP Code (IP Kodu)’un açılımı ‘international protection code (uluslararası koruma kodu)’ ya da ‘ingress protection code (giriş koruma kodu)’ olarak geçer. Açılımlarından da anlaşılacağı üzere IP koruma sınıfı elektrikle çalışan aletlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirlemek için Avrupa Komisyonu (CENELEC – Comité Européen de Normalisation Electrotechnique) tarafından geliştirilmiş uluslararası bir standarttır.
Ada Pvag Sınıfı Engelli Asansörleri
Güvenli çalışma şartlarını belirtmek için elektrikli ürünlere IP kodu verilmelidir. Devas Engelli Asansörü ADA PVAG uyumu ile lüks yatlar, yük ve yolcu taşıyan gemiler, liman ve marinalar, sahil ve deniz kenarlarında bulunan villa ve yalılarda asansörlerimizi güvenle kullanabilirsiniz. Bir nesnenin katı cisimlere (toz, kum ve kir gibi) ve sıvılara karşı sahip olduğu korumasının ölçüsüne IP Koruma Sınıfı adı verilir. IP koruma derecesi bir ürünün dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirten koruma sınıfıdır. Dış mekanlarda çalışacak dış mekan engelli asansörleri tasarlanırken ip55 e uygun tasarlanır. Ip sınıfı 1. rakamı 5 olan yani Toza Karşı Koruma ve 2. rakamı yine 5 olan su pürkürtmesine karşı koruma anlamına gelir. Küçük bir hortum içerisinden gelen tazyikli sulara veya herhangi bir yönden gelecek düşük tazyikli su asansörlere zarar vermemelidir. Bu su geçirmez değildir ama asansöre zarar vermemelidir. IP68 ise toz geçirmez ve su altında bırakılmalarının etkilerine karşı dayanıklı olduğunu tanımlar.
Bir başka dezavantaj ise piston borusu ve içerisindeki sızdırmazlık keçelerinin soğuk ve sıcak havalarda yaptığı genleşme ve daralma sonucu yağ kaçaklarının oluşarak endüstriyel kirlilik oluşturmasıdır. Sürekli yağ kaçıran bir sistem keçeler değiştirilmez ise kazan içerisindeki yağ seviyesinin düşmesi sonucu motor ve pompanın zarar görmesi ile sonuçlanır. Piston, hidrolik ünite ve ekipmanları tamir ve bakım giderleri kullanıcı açısından aşırı maliyet doğurur. Sıvı akışkanların kontrolü zor ve maliyetlidir. Sonsuz vida ile tahrik edilen sistemler mekanik çalışma sistemleri gereği iklim koşullarından çok fazla etkilenmezler. Vida milli asansörler motor dönüş hızlarının sabit olmaları nedeni ile performans bakımından tercih sebebi olurlar.
Standartlara uygun bir ünite nasıl olmalı ?
TS EN 81-41 : 2010 Avrupa standartları ve A3 direktiflerine uygun 0,15m/sn hız ve maksimum 500 Kg kapasite ile ithal Alman menşei KV1S valf takımı; El pompası, Küresel vana, Debi sınırlama valfi, Gevşek halat valfi ve manometre ekipmanları ile üretilen DMP hidrolik üniteler çift hızlı yumuşak kalkış ve duruş özelliğine sahip olup ultra sessiz Alman menşei vidalı pompalar kullanılır. Yağın içerisinde dönebilen İtalyan menşei dalma motor ile kışın soğuk hava koşullarından etkilenmez.
Asansörler için üretilen sistemlerde piston basıncını piston mili oluşturan dalma piston sistemi kullanılır. Özel olarak üretilen piston kepi içerisinde bulunan termoplastik ve elastomerik O-Ring sistemleri soğuk iklim koşulların da güvenle kullanılmasını sağlar. Endüstriyel pistonlardan farkı piston keçelerinin boğaz kepinde bulunması ve değişimi pistonun yerinden sökülmeden yapılmasına olanak vermesidir. Endüstriyel uygulamalarda kullanılan pistonlar da keçeler piston mili yerinden sökülmeden değiştirilemez.
Makine Emniyeti Yönetmeliği gereği 3 metre ve üzeri bir engelli platformunda kapama yolu olarak belirtilen kaplama malzemelerinin yanmaz malzemeler ile yapılması zorunluluğu vardır. Genellikle ekonomik olması sebebi ile kompozit malzemeler kullanılsa da alev almaz yada yanmaz malzeme sınıfına girmedikleri için standart dışıdır. 10 mm kalınlığı ile alev almaz malzemelerden üretilen ısı yalıtımlı sandwic paneller kullanılan Devas ürünleri aynı zamanda sıcak ve soğuk iklim koşulları için özel olarak üretilmektedir.